Betaalbaar wonen: werk maken van nieuwe woonvormen
30 September 2024
Anne Resseler: 'We zorgen ervoor dat nieuwe woonvormen zoals cohousing en tiny houses makkelijker mogelijk worden'
Groen Duffel staat voor een woonbeleid dat zorg draagt voor álle Duffelaars, van jong tot oud. Anne Resseler: 'We zorgen voor voldoende betaalbare woningen, met aandacht voor het behoud van open ruimtes en groene zones. We gaan voor een duurzaam ruimtegebruik, waarbij voldoende plek is voor ondernemerschap, ontspanning voor jongeren, en rust voor ouderen.' Met de volgende voorstellen zetten we ons vol in voor een solidair en rechtvaardig woonbeleid.
- Wonen in dorpskernen: We ondersteunen kwalitatieve verdichting in de dorpskernen.
- Wijkgerichte renovaties: We stimuleren renovaties op wijkniveau, waarbij we bewoners beter informeren en begeleiden.
- Groepsaankopen en duurzaamheidsmaatregelen: We organiseren samen met IGEMO samenaankopen voor regenwatertonnen, ledverlichting en zonnepanelen, en ontzorgen Duffelaars bij het verduurzamen van hun woning met isolatie en hoogrendementsglas.
- Meer sociale huur- en koopwoningen: We verhogen het aantal sociale huur- en koopwoningen om antwoord te bieden op de lange wachtlijsten. We versnellen renovaties van bestaande sociale woningen.
- Duurzame renovaties: Samen met Woonstroom (de vroegere Duffelse Volkswoningen) stimuleren we energiebesparende maatregelen in sociale woningen, wat zowel het milieu als de energiekosten ten goede komt.
- Warmtenetten: We onderzoeken de mogelijkheden voor de aanleg van warmtenetten in Duffel (in de buurt van industrie zoals Aluminium Duffel of Sofidel), waarbij restwarmte wordt gebruikt om meerdere woningen van energie te voorzien. Dit verlaagt de energiekosten en vermindert de CO₂-uitstoot.
- Betere opvolging en communicatie: We zetten in op duidelijke communicatie en opvolging bij renovaties van sociale woningen, zodat bewoners goed op de hoogte blijven van de plannen.
- Zelfstandig thuis wonen: We ondersteunen mensen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, met aangepaste zorg indien nodig.
- Uitbreiding assistentiewoningen: We investeren in meer assistentiewoningen (serviceflats) om ouderen beter te ondersteunen.
- Aanpak leegstand en speculatie: We maken een woonbeleidsplan om leegstand en grondspeculatie tegen te gaan.
- Co-housing en zorgwoningen: We bevorderen en ondersteunen co-housing en zorgwoningen als duurzame woonvormen. We onderzoeken ook mogelijkheden voor nieuwe woonvormen, zoals kangoeroewoningen en tiny houses.
- Bijdrage van projectontwikkelaars: We verwachten dat bouwpromotoren en vastgoedontwikkelaars bijdragen aan de sociale, ecologische en maatschappelijke uitdagingen van de gemeente. Dit betekent dat ze niet alleen investeren in kwalitatieve woonprojecten, maar ook aandacht hebben voor bijvoorbeeld de aanleg van openbare ruimte, het voorzien van deelwagens, het inrichten van ruimte voor water en natuur, of het instellen van voorrangsregels voor specifieke doelgroepen, zoals jonge gezinnen, bij de verkoop van woningen.
- Meldpunt voor dagelijkse bekommernissen: We richten een meldpunt in voor inwoners om bezorgdheden zoals zwerfvuil en onveilige situaties snel aan te pakken.
Foto (c) Woonstroom