Opvallend veel sterke nieuwkomers op verkiezingslijst

28 Juni 2018

Opvallend veel sterke nieuwkomers op verkiezingslijst

De Duffelse Groenleden gaven dinsdag unaniem hun fiat voor hun lijst. De lijst is een mix van ervaring met bijzonder veel sterke nieuwkomers. Niet minder dan 19 van de 25 kandidaten zijn nieuw ten opzichte van de vorige verkiezingen en de 5 jongeren krijgen een prominente plaats op de lijst.

Eerder maakten we al bekend dat Eerste Schepen Staf Aerts lijsttrekker en kandidaat-burgemeester is. Op de tweede en derde plaats staan huidig OCMW-raadslid Anne Resseler en nieuwkomer Benjamin Van Wijnendaele.

Kandidaat-burgemeester Staf Aerts: ‘Groen Duffel is de laatste jaren sterk gegroeid en dat vertaalt zich nu in het grote aantal nieuwe kandidaten. Het zijn stuk voor stuk sterke kandidaten, die erg actief zijn in de vele verenigingen in onze gemeente: van chiro- of scoutsleid(st)ers, over sportclub- of oudercomitévoorzitters, tot helpende handen bij allerlei verenigingen. En natuurlijk zijn we ook erg opgetogen met de steun van bekende Duffelaars Kris De Smet en schoenmaker Benny Sneyers.’

Bij de nieuwkomers zijn opvallend veel jongeren. ‘Uit elke leidingsploeg van onze sterke Duffelse jeugdbewegingen staat er iemand op onze lijst en ze zijn alle vijf jonger dan 25 jaar. Jongeren zijn de toekomst van Duffel en dus geven we hen heel zichtbare plaatsen op onze lijst. Lise Switsers (plaats 4), Toon Vandersteene (plaats 5), Bert Wolput (plaats 6), Laurien Goovaerts (plaats 17) en Jesse Van Dyck (plaats 18) zullen de stem van de jongeren vertegenwoordigen,’ zegt Anne Resseler. Laurien Goovaerts is als 19-jarige trouwens de jongste kandidaat.

Groen Duffel koppelt deze nieuwkomers ook aan ervaring, want voormalige OCMW-raadsleden Gilberte Versonnen en Staf Van Laer trekken samen met gemeenteraadslid Joren Ceulemans vanop de plaatsen 14, 15 en 16 de tweede kolom van de lijst. Gilberte Versonnen en Staf Van Laer trekken al jaren de actieve GroenPlus-afdeling van Duffel. Het was op hun initiatief dat afgelopen maanden meer dan 200 Duffelaars van een gegidste rondleiding in het nieuwe ziekenhuis konden genieten. Naast het jongste gemeenteraadslid, fractieleider en politieraadslid is Joren Ceulemans aan de slag als fietskoerier en organiseert hij mee het duurzaam punkrockfestival Brakrock.

Ook op sportief vlak staat deze lijst sterk. Dimitri Op de Beeck (plaats 20) is naast Senior Sales Executive ook looptrainer met Blue Berry Jam. Hij organiseerde de Duffelse loopevenementen Fluo Fun Run en Sugar Run. Ondertussen kijkt Bert Wolput als trainer van turnclub OGK Duffel uit naar de nieuwe gymhal. De derde sportieve klepper staat op de 12e plaats. Sven Wuyts nam in 2012 het initiatief om in de nieuwe sporthal Rooienberg een badmintonclub op te richten. Ondertussen is hij de trotse voorzitter van Badmintonclub Duffel met 250 leden. Verder is hij ook nog penningmeester van de Duffelse sportraad en voorzitter van het oudercomité Scouts en Gidsen Duffel-West. Professioneel is Sven als burgerlijk ingenieur zaakvoerder in een adviesbureau dat sterk inzet op duurzaamheid en energiebesparing.

Met Kris De Smet (plaats 24) van De Nieuwe Snaar kon Groen Duffel al eerder een bekende Duffelaar als kandidaat aankondigen. Ook Benny Sneyers (plaats 10) is zo’n gekende kandidaat op de lijst. ‘Benny maakt nu al 31 jaar lang de schoenen van vele
Duffelaars. Ik weet wel zeker dat nagenoeg elke Duffelaar ‘den Benny’ kent. We zijn heel blij dat hij na jaren steun achter de schermen nu ook openlijk en met zijn gekend enthousiasme ons team wil versterken,’ zegt een fiere Staf Aerts.

Daarnaast vond Groen ook in Duffel-Mijlstraat enkele sterke kandidaten. Naast scoutsleidster Jesse Van Dyck zijn Els Teunissen (plaats 8) en Katrien Tissen (plaats 9) de drijvende groene kracht in Duffel-Mijlstraat. Katrien en Els zijn onder andere actief in het onderwijs.

‘We staan ook opvallend sterk in de oudercomités en het onderwijs. De al eerder aangekondigde Marianne Peeters (plaats 7) is actief in het oudercomité van Montessori en onze elfde kandidaat Els Vanthournout (plaats 11) is penningmeester van de ouderraad van De Basis in Duffel-West. Verder is Els Vanthournout leerkracht en preventieadviseur in het Sint-Norbertusinstituut.

Ibrahim Al Farisi (plaats 13) wordt als lijstduwer van de eerste kolom naar voor geschoven. ‘Ibrahim heeft alle vele scholieren in het GTI mee opgeleid en is ook lang als voorzitter van het Duffelse Es Sallaam actief geweest. Cultureel Centrum Es Sallaam, wat letterlijk ‘vrede’ betekent, verenigt vele islamitische Duffelaars.’

Niet minder dan 10 van de 25 kandidaten zijn actief in het onderwijs. Van juf in de Duffelse school De Basis zoals Ann Claes (plaats 23) tot docent Agro- en biotechnologie aan de Odisee-hogeschool in Sint-Niklaas zoals Steven Meeus (plaats 21). Steven Meeus is daarnaast voorzitter van de Duffelse Bio en Ko vzw, die samen lokale en biologische groenten aankoopt.

Op de 22e plaats ten slotte staat Marc Peeters. Een muziekliefhebber, die vroeger nog samen met Kris De Smet in Het Punaise Combo speelde tot de oprichting van De Nieuwe Snaar. Ondertussen is Marc bruggepensioneerd nadat hij vele jaren heeft gewerkt in het Duffelse Aleris.

Het perfecte sluitstuk op deze lijst is dan ook huidig schepen van Natuur en Cultuur Nora Bertels (plaats 25) die opnieuw met volle overtuiging de lijst zal duwen.

Lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Staf ziet de gemeenteraadsverkiezingen vol vertrouwen tegemoet. ‘Tijdens onze vele huisbezoeken de afgelopen maanden merkten we al dat de Duffelaars onze lange lijst aan realisaties in de afgelopen 6 jaar kunnen smaken. Nu we zo’n straffe kandidaten aan de Duffelaars kunnen voorleggen, kan het niet anders of we gaan sterk groeien.’