Nora Bertels

Schepen

Een fijne, veilige, gezonde en faire gemeente, wie droomt daar niet van? Het kan, maar er moet voortdurend aan gewerkt worden. En daar is Nora, onze tweede schepen, met steeds meer gelijkgezinden mee bezig.

Ze zorgt voor meer biodiversiteit, groen en natuur. Zo worden er vanaf 2015 geen pesticiden meer gebruikt op openbare domeinen. De bermen worden ecologisch beheerd, de bloemenweiden geven kleur en zijn een echt bijenbuffet. Het speelbos aan de Hoogstraat groeit en de hertjes aan de Norberteinerlei genieten van hun tweede verblijf. In 2016 werd voor de eerste keer door de gemeente geïnvesteerd in de aankoop van grond in natuurgebied. De bloemenactie (mei) en de behaagactie (november) zorgen voor meer biodiversiteit in de tuinen. Onze kleinkinderen spelen graag in het bos Mosterdpot.

Nora: 'Duffel moet een groene gemeente zijn met buurten waar iedereen iedereen kent, waar kinderen vrij kunnen spelen en gezelligheid troef is.'

Het Samentuinenproject was één van haar eerste realisaties. 60 gezinnen bewerken een perceeltje in de Samentuin Velt Ganzenhofkes. Na 3 jaar werkt dit project zonder de steun van de gemeente en dit dankzij de goede stuurgroep en de vele vrijwilligers. Burgers zijn tot veel in staat.

Nora werkt ook aan een energiezuinig Duffel, door het engagement aan te gaan om de CO2-uitstoot te verminderen. Twee wijken hebben al meegedaan om via een thermografische scan hun huis energiezuiniger te maken. De openbare verlichting wordt systematisch vernieuwd met ledverlichting en het gemeentelijk wagenpark wordt verduurzaamd.

Terwijl de restauratie van Cinema Plaza en de nieuwbouw jeugdhuis vorderen, denkt Nora als schepen van Cultuur al volop aan de programmatie. Eind maart 2019 volgt 'le moment suprême' met de grote openingsweek.

Wandelen is gezond en zeker als dat in de natuur kan gebeuren. De trage wegen achter de Binnenweg en het natuurgebied Mosterdpot werden opengemaakt. De wandelbrug en vogelkijkwand werden ingehuldigd tijdens Curieuzeneuzemosterdpot, een zonovergoten natuurfeest waar meer dan 1500 deelnemers op afkwamen. 

De bibliotheek is een plek voor levenslang leren en ontmoeten. Het samen studeren in de bib is daar al een mooi voorbeeld van. Aan de professionalisering van de bib wordt momenteel hard gewerkt. Binnenkort volgt een nieuw zelfontleensysteem...