Begraafplaatsen krijgen koesterplaatsen voor overleden kindjes en sterrenkindjes

17 December 2021

Begraafplaatsen krijgen koesterplaatsen voor overleden kindjes en sterrenkindjes

De tweede zondag van december is Wereldlichtjesdag. Op deze dag steken mensen over de hele aarde om 7 uur ‘s avonds kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben. We tonen ons medeleven en zeggen met dit warme gebaar dat je niet alleen bent met je verdriet. Anne Resseler, gemeenteraadslid voor Groen, roept/riep Duffelaars via Facebook op om massaal mee te doen.

Anne: 'Onze begraafplaatsen verdienen een mooie koesterplaats voor sterrenkindjes.'

Toch vindt Anne Resseler het belangrijk om niet enkel op deze dag mensen te ondersteunen. Ouders van overleden kindjes en sterrenkindjes zijn niet enkel die dag op zoek naar troost of verbinding. Anne: ‘In Duffel is er op de begraafplaats een heuvel voor sterrenkindjes. Maar we kunnen meer doen en dat deel van de begraafplaats warmer inkleden. De komende jaren maken we met het lokaal bestuur werk van de omvorming van de twee Duffelse begraafplaatsen tot een landschapspark. Dat is het moment om ook een koesterplaats te voorzien: een ontmoetingsplaats voor jong en oud, voor ouders, grootouders, broers en zussen, familie en vrienden van mensen met een grote verlies.’

De vzw Boven de Wolken formuleerde samen met uitvaartspecialist Dela heel wat aanbevelingen voor zo’n koesterplaats. De tips kwamen tot stand via gesprekken met sterrenouders en diverse experten.

Dela moedigt gemeentebesturen aan een geschikte herdenkingsplek te creëren. Als Duffel haar ontwerp instuurt, maken we kans op 10.000 euro om die ook te realiseren.

Ook Gazet van Antwerpen schreef er een artikel over.