Een succesvol klimaatbeleid begint met ambitie

03 Maart 2019

Een succesvol klimaatbeleid begint met ambitie

Op de laatste gemeenteraad legden we het klimaatdebat op tafel. Duizenden jongeren trekken elke donderdag door verschillende steden om een ambitieus klimaatbeleid te eisen. Want drie jaar na het Klimaatakkoord van Parijs zijn de beloftes van toen nog niet omgezet in concrete maatregelen. Benjamin Van Wijnendaele vroeg dan ook of de boodschap van de klimaatspijbelaars in Duffel begrepen is. Het antwoord van Theo Boel (N-VA): 'De boodschap is gehoord.' Het huidige burgemeestersconvenant 2020 zal worden omgevormd tot een 'ambitieus maar realistisch' convenant 2030 - al werd er nog niet één concreet voorstel gedaan.

Lokaal valt er, als we willen, nochtans heel wat te realiseren. Anne Resseler stelde voor om consequent het aankoopbeleid van de gemeente onder de loep te nemen. Nora Bertels wil Duffelaars mee laten investeren in zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. Ook zouden de gemeentelijke auto's verder verduurzaamd kunnen worden. Enzovoort, enzovoort ... Er zijn voldoende mogelijkheden om in actie te schieten. Het is vooral belangrijk geen tijd te verliezen en samen te willen werken.

En neen, er is niks mis met ambitie tonen. Deze week nog berichtte VRT NWS over een doorbraak op het gebied van waterstof: het lokaal opwekken van hernieuwbare energie wordt hiermee realistisch én betaalbaar. Binnenkort ook in Duffel?