Noodhulp Jemen, een dubbel verhaal

16 Juli 2019

Noodhulp Jemen, een dubbel verhaal

Op de laatste Duffelse gemeenteraad voor de zomer werd met overgrote meerderheid (23 op 25 stemmen) een bedrag van € 2.250 goedgekeurd als noodhulp voor Jemen, een land waar al 4 jaar een burgeroorlog woedt en waar zich momenteel een humanitaire ramp voltrekt.

20 miljoen Jemenieten worden bedreigd door hongersnood: elke tien minuten sterft er een kind door acute ondervoeding. Met het geschonken bedrag kunnen we meer dan 50 gezinnen een maand lang van voedsel voorzien. Het is dan ook een klein, maar mooi signaal van internationale solidariteit in een steeds harder wordende wereld. 

Bekijken we het plaatje volledig dan zien we dat België echter een niet zo verkwikkelijke rol speelt in dit conflict. We weten dat FN-Herstal al jaren wapens uitvoert naar Saoedi-Arabië, wapens die gebruikt worden in het Jemenitisch conflict. Maar ook Vlaamse bedrijven maken winst door deze burgeroorlog. Theissen Training Systems levert schietschijven voor trainingscentra in de Verenigde Arabische Emiraten en Barco is al jaren trouwe leverancier van beeldschermen voor de (militaire) luchtvaart. Mol Cy produceert dan weer M113-pantserwagens die vlotjes worden geleverd.

Kris De Smet: 'Het is dan ook een klein, maar mooi signaal van solidariteit in een steeds harder wordende wereld.'

Statistieken van de Nationale Bank tonen aan dat er gedurende de laatste twaalf maanden bijna elke maand goederen geëxporteerd worden naar Saoedi-Arabië in de categorie vuurwapens en munitie. In 2018 exporteerden we voor 184 miljoen euro aan wapens naar Saoedi-Arabië. Belgische bedrijven maken op die manier mooie winsten op de kap van menselijke ellende.

Uiteraard heeft een plaatselijk bestuur niet de bevoegdheid om hier iets aan te veranderen, maar het kan nooit kwaad om even stil te staan bij de feiten: als gemeente schenken we een doekje voor het bloeden, terwijl de hogere overheden exportvergunningen blijven goedkeuren die bijdragen aan oorlogsmisdaden …

Kris De Smet

Met criminelen doe je geen zaken. Stop de wapenexport naar Saoedi-Arabië.
Teken de petitie.