Maak de aanleg van geveltuinen makkelijker

19 Juni 2024

Maak de aanleg van geveltuinen makkelijker

Benjamin Van Wijnendaele: 'Dit project voor 20 gezinnen is een goede eerste stap. Maar de gemeente moet de Duffelaar veel meer ondersteunen bij de aanleg van een geveltuin.'

We zijn absoluut een voorstander van meer groen in de straat. We juichen het project van Groene Gevels vzw dan ook toe in Duffel. Geveltuinen zijn een belangrijke maatregel voor gezondere lucht en meer biodiversiteit. Net daarom brachten Benjamin Van Wijnendaele en Els Teunissen dit thema al verschillende keren op de gemeenteraad.

‘20 van de bijna 8.000 Duffelse gezinnen kunnen via het project Groene Gevels hulp vragen bij de aanleg van een geveltuin, maar de aanleg van een geveltuin moet voor veel méér Duffelaars gemakkelijker gemaakt worden,’ vindt Benjamin Van Wijnendaele. Hij geeft meteen een aantal eenvoudige maatregelen, die de Duffelaars met interesse voor een tegeltuin kunnen helpen.

1) Als je op de website van de gemeente zoekt naar de term ‘geveltuin’, krijg je nu een politiereglement van meer dan 100 pagina’s waarin je zelf op zoek moet gaan. Dat kan beter: een eenvoudig stappenplan en tips bij aanleg en onderhoud moeten meteen verschijnen.

2) Nu moeten Duffelaars zélf contact opnemen met nutsbedrijven om te weten te komen waar er precies leidingen liggen onder het voetpad. De gemeente zou inwoners daarin veel beter kunnen ondersteunen.

3) De maximale breedte van een geveltuin moet aangepast zijn aan de breedte van het voetpad i.p.v. overal een vaste maximumbreedte. Een eenvoudige tabel kan de bewoner op weg zetten.

Groen Duffel verwacht van het schepencollege een echte en duurzame ondersteuning voor meer geveltuinen in plaats van nu met een kortlopend project slechts 20 Duffelse gezinnen te ondersteunen en ondertussen de anderen aan hun lot over te laten. 

Interesse om deel te nemen aan het Groene Gevels-project? Schrijf je hier in.

Lees het artikel op GVA.