Filmaanbod Plaza gehalveerd

25 Januari 2023

Filmaanbod Plaza gehalveerd

Kris De Smet: 'De films op dinsdag halveren is verschraling.'

Het nut van Cinema Plaza in onze gemeente moet al lang niet meer worden bewezen. Er is een gevarieerd aanbod van theater, film, muziek en diverse podiumkunsten voor een breed publiek van alle leeftijden. En het publiek heeft de weg gevonden. De mond-aan-mondreclame deed zijn werk en ons gemeenschapscentrum kreeg een uitstekende reputatie, zowel bij het publiek als bij de optredende artiesten. Maar toen stak corona zijn vieze kop op. Opeens was er niets meer mogelijk en moesten de deuren worden gesloten.

Gelukkig kwam er een einde aan deze donkere periode en kon er voorzichtig terug worden opgestart, in het begin mondjesmaat maar daarna weer op volle kracht. Het duurde eventjes voor het publiek durfde te komen maar na een tijdje raakten de pluchen zetels terug gevuld.

Kris De Smet: 'Dat alles zou niet mogelijk geweest zijn zonder de bezielende inzet van de medewerkers van Cinema Plaza. En dan bedoel ik zowel het bezoldigd personeel als de onbezoldigde vrijwilligers.' De vrijwilligers kregen ontvingen niet voor niets begin dit jaar de Groene Pluim als sociale en duurzame helden. Zij staan bij elk evenement enthousiast paraat om het iedereen naar de zin te maken. Kris De Smet: 'Dat moeten we koesteren, we moeten hen blijven motiveren; zij zijn het immers die van het gebouw een warme ontmoetingsplaats maken voor iedere Duffelaar en voor de aangroeiende groep van bezoekers uit de omliggende gemeenten.'

Kris: 'De inzet van de vrijwilligers moeten we koesteren.'

Toch stellen we dit voorjaar een gekrompen filmaanbod vast. Van in het begin was het een traditie dat dinsdag de filmavond werd. Dit is nu teruggeschroefd tot één film om de twee weken. Kris: 'Deze onduidelijkheid is een spijtige verschraling. Is deze inkrimping tijdelijk? Is ze het gevolg van besparingen? Hoe dan ook: in de cultuursector wordt winst niet alleen uitgedrukt in geld, maar ook in gemeenschapsvorming en mentaal welzijn van de gebruikers.'

Kris blijft, net als heel wat vrijwilligers en bezoekers, ijveren voor een wekelijkse filmavond. Door extra in te zetten op promotie, kunnen we hiervan ongetwijfeld een succes maken.