Expo toont culinaire kant van wereldoorlogen

13 Maart 2015

 In museum Het Gasthuis opent morgen de tentoonstelling 'Koken op rantsoen'. Die focust op de culinaire kant van de twee wereldoorlogen. Wie de expo morgen bezoekt, krijgt soep als oorlogsproevertje. DUFFEL - "Aan de hand van oorlogsrecepten, foto's en objecten van Duffelse verzamelaars blikken we met deze tentoonstelling terug op het dagelijkse leven in oorlogstijd. Basisvoeding en brandstoffen waren toen erg schaars en bovendien peperduur. Levensmiddelen werden noodgedwongen gerantsoeneerd. Sommige waren gewoonweg niet verkrijgbaar", zegt schepen van Cultuur Nora Bertels (Groen).

Yvonne en Suzanne Stevens, twee Vriendinnen van het Museum, zorgden voor enkele unieke stukken. "Het gaat om een handgeschreven oorlogsrecept uit Eerste en een huwelijksmenu uit de Tweede Wereldoorlog. Zij verzamelden ook een aantal receptenboekjes uit de oorlogsperiodes zoals Creatief zijn met desserts. Bijzonder zijn enkele haringrecepten, uitgegeven op een heel eenvoudig foldertje naar aanleiding van de zogenaamde wonderbaarlijke de haringvangsten van 1942-1943", zegt museummedewerkster Ria Moens.

De expo loopt tot 28 juni en is open op woensdag en zondag van 14 tot 17u