Duffel registreert eerste twee Fair Trade Ambassadeurs

08 April 2015

Heidi Dils (directrice van Basisschool 't Kompas) en Noël Van Den Broeck (chefkok van vzw JEC De Krone, brasserie Fort van Duffel) zijn de eerste twee Fair Trade Ambassadeurs van Duffel. Als FairTradeGemeente willen we dat onze inwoners het vanzelfsprekend vinden dat ze eerlijke producten kopen. De Fair Trade Ambassadeurs moeten ons helpen om deze boodschap uit te dragen. Met de registratie van deze faire burgers, staan we al een stapje dichter bij onze eerste Fair Trade Ster. Sindsdraagt

2008 Duffel de titel van FairTradeGemeente. Dat betekent dat ze de uitdaging aangaan om de 5 Fair Trade Sterren binnen te halen. Je verdient sterren op basis van 5 criteria: fans, ambassadeurs, straten, communicatie en draagvlak gecreëerd vanuit het gemeentebestuur.

"Wij proberen het Fair Trade-woord door heel Duffel te verkondigen en hopen dat het kopen van eerlijke en lokale duurzame producten een vanzelfsprekendheid wordt binnen onze maatschappij", zegt schepen van duurzame ontwikkeling Nora Bertels. "Onze ambassadeurs zullen ons hierbij helpen en ingezet worden bij onze acties om Fair Trade te vertegenwoordigen."

Basisschool 't Kompas werkt al jaren mondiale projecten uit met haar leerlingen, waarbij internationale solidariteit steeds centraal staat. Naast de jaarlijkse Fair Trade-lunch en wedstrijd Fair Trade @ School, worden ook cultuurverschillen onder de loop genomen. "Op vrijdag 20 maart organiseren we met de volledige lagere school en de twee oudste kleuterklassen een mondiale dag. Dit naar aanleiding van onze Toekawerking, die zich dit jaar focust op het contact met andere culturen.  Die dag sluit aan bij ons jaarthema 'Hand in hand de wereld rond' waarin we onze kinderen willen laten kennismaken met verschillende volkeren, maar ze vooral willen leren samenleven met andere culturen", licht directrice Heidi Dils toe.'

Ook chefkok Noël Van Den Broeck van vzw JEC - De Krone zet Fair Trade op de Duffelse kaart. Letterlijk zelfs want binnenkort biedt brasserie De Krone namelijk een menu aan dat volledig samengesteld is met Fair Trade- en seizoensgebonden producten. "Natuurlijk wil ik fair trade in Duffel vertegenwoordigen", zegt Noël. "We hebben namelijk hetzelfde doel: 'menswaardige omstandigheden creëren'. Ik wil me meer en meer inzetten voor eerlijke handel en het verhaal van Fair Trade zoveel mogelijk verspreiden via de brasserie". Noël werkt niet alleen met Fair Trade producten, maar houdt ook rekening met seizoensgroenten en -fruit. Hij brengt daarvoor regelmatig een bezoekje aan enkele lokale boeren. Hij zal in oktober 2015 ook meewerken aan de Week van de Fair Trade. "Het is dan ook vanzelfsprekend dat  we Noël registreren als ambassadeur", zegt schepen Nora Bertels.

Ondertussen werken er al 46 Duffelse partners mee om de titel van vijfsterren FairTradeGemeente binnen te halen. "Door de projecten van 't Kompas en het engagement van Brasserie De Krone zijn we al op de goede weg. We kunnen echter onze eerste ster pas opspelden met de registratie van een derde Fair Trade Ambassadeurs", zegt medewerker van ontwikkelingssamenwerking Dorien De Beukeleer. Duffelaars die zich geroepen voelen mogen steeds contact opnemen met de gemeentelijke dienst Noord-Zuid. Duffelaars die regelmatig Fair Trade producten kopen kunnen zich ook registreren als Fair Trade Fan opwww.fairtradegemeenten.be als. Alle Fair Trade acties kan je ook volgen op de facebookpagina FairTrade Max.