Duffel ondertekent charter 'Bib voor iedereen'

01 Maart 2018

Duffel ondertekent charter 'Bib voor iedereen'

Levenslang leren in de bibliotheek

Sinds 2016 is een gemeente niet meer verplicht om een bibliotheek te hebben. Maar Duffel heeft via het charter "Bib voor Iedereen" bevestigd dat wij onze bibliotheek behouden. De bib moet meer dan ooit een plek voor en door de lokale gemeenschap worden. Heel wat verenigingen maken al gebruik van de faciliteiten, maar ook elk individu is er meer dan welkom. Een goed voorbeeld zijn de maandelijkse voorleessessies voor kleuters, waardoor kinderen zich van jongs af aan echt thuis gaan voelen in de bib.

Nora: 'Er komt een zelfuitleensysteem, zodat de medewerkers meer tijd hebben om klanten te helpen.'

De forse investeringen dit jaar in digitalisering bewijzen ook dat we belang hechten aan een professionele bib in de gemeente. Zo komt er een zelfuitleensysteem. Met dat systeem gaan onze bibliotheekmedewerkers niet langer manueel barcodes hoeven te scannen. En dus zullen ze meer tijd vrij hebben om de klanten te helpen. Daarnaast moet het ook diefstal beter kunnen voorkomen.

Verder wordt de verlichting vervangen en het interieur aangepast. "Dat zijn broodnodige aanpassingen om van onze bibliotheek een aangename ontmoetingsplek te maken", zegt Nora. "De bibliotheek moet echt een open huis worden. Daar is nood aan, dat bewijzen onder meer de succesvolle studeerweken. We kunnen nu al rekenen op vrijwilligers, maar als ook jij graag een handje willen toesteken bij de moderniseringen, dan ben je alvast welkom."

Tot slot verliezen we uiteraard ook één van de basisdoelstellingen van een bibliotheek niet uit het oog. Het blijft de perfecte toegangsplek tot cultuur en informatie.