CD&V & N-VA steunen Vlaams Belang

23 Mei 2019

De eerste nieuwe inhoudelijke beleidskeuze van deze meerderheid is een voorstel van Vlaams Belang volgen om een vreemdelingentaks in te voeren. 

Anne: 'Als je wil dat mensen mee kunnen, moet je kansen geven, geen extra kosten opleggen.'

In februari stelde Vlaams Belang voor om in Duffel een vreemdelingentaks te heffen. Afgelopen maandag keurden de N-VA- en CD&V-raadsleden dit goed. 

Groen stemde tegen het voorstel. Anne Resseler: 'We zijn van mening dat verplichte documenten gratis moeten zijn voor de burger, of het nu om een identiteitskaart of vreemdelingenkaart gaat.'

Waarom zelfs CD&V dit voorstel van Vlaams Belang per se wilde steunen blijft een raadsel. Op hun website verkondigt CD&V nochtans: "Iedereen die hier op legale wijze verblijft, moet gelijk behandeld worden. Wij willen geen samenleving die een onderscheid maakt tussen A- en B-burgers." Toch worden met deze nieuwe belasting Duffelaars van buiten de EU geviseerd.

Anne: 'Als je wil dat mensen integreren, lijkt ons deze financiële drempel geen slim plan.' Waarom deze taks er per se moest komen blijft ook onduidelijk. Hij brengt de gemeente naar schatting slechts 1410 euro op. Ook de timing is opvallend, want pas in december zal deze meerderheid alle andere belastingen herbekijken. Maar als eerste inhoudelijke beleidsdaad kan deze pestbelasting natuurlijk wel tellen.