Een begraafplaats kan zoveel meer zijn

11 November 2022

November… Allerheiligen is voorbij. We zijn met velen een extra bezoekje gaan brengen aan overleden dierbaren. De begraafplaatsen liggen er mooi en kleurrijk bij. Het is de tijd van het jaar om even stil te staan bij de invulling van de begraafplaatsen. 'Een begraafplaats kan zoveel meer zijn dan een begraafplaats. Het kan een ontmoetingsplaats zijn voor jong en oud', zegt Anne Resseler, gemeenteraadslid Groen Duffel.

'Want mensen zijn niet enkel met Allerheiligen op zoek naar troost. Ze hebben het hele jaar door nood aan verbinding en menselijke warmte. En daarvoor zijn er betekenisvolle ontmoetingsplaatsen nodig.'
Op de gemeenteraad van maandag 21 november wordt de herinrichting van de Duffelse begraafplaatsen besproken. We zullen namelijk de komende jaren werk maken van de omvorming van de twee Duffelse begraafplaatsen in de Merodestraat en de Mijlstraat tot landschapsparken. Anne Resseler vraagt schepen Broes naar aanpassingen die al op korte termijn kunnen gebeuren. Anne Resseler: 'De herdenkingsboom aan de strooiweide kunnen we uitbreiden, zodat hij kan dienen als herdenkingsboom voor álle dierbaren. En waarom richten we geen kinderhoekje in waar kinderen kunnen omgaan met verlies van hun dierbaren?’ Daarnaast vraagt ze ook speciale aandacht voor koesterplaatsen voor overleden kinderen.

Anne: 'De begraafplaatsen verdienen een snelle upgrad'

Anne Resseler ziet de omgeving van UPC Duffel ook als een voorbeeld, waar kunst en rustplekken hun plaats krijgen. ‘Zo zouden gedichten van Duffelaars op de begraafplaats mensen kunnen inspireren en moed inspreken? Er zijn tal van mogelijkheden om in te zetten op een begraafplaats waar ruimte is voor stilte, verdriet en bezinning, maar ook voor ontmoeting en zo veel meer', besluit Anne.