7 steunmaatregelen voor ondernemers

30 Maart 2020

7 steunmaatregelen voor ondernemers

De coronacrisis treft de lokale economie ongemeen hard. Verschillende gemeentebesturen nemen nu terecht extra steunmaatregelen om hun lokale middenstand te ondersteunen. Groen Duffel lanceert haar voorstellen om de Duffelse middenstand een hart onder de riem te steken.

De lokale middenstand heeft het in Duffel de laatste jaren moeilijk. Dat is geen goede evolutie, want zonder winkels, middenstand of ondernemers verengt de beleving van Duffel. We hebben ze nodig om van Duffel een bruisende gemeente te maken. Groenraadslid Staf Aerts: ‘Nu krijgen de moedige ondernemers die Duffel rijk is nog een zware klap te verduren. De impact van het coronavirus is een zware, onvoorziene tegenslag.’

De federale en Vlaamse overheid nemen maatregelen om de economie te ondersteunen. Groen Duffel is ervan overtuigd dat ook het lokaal bestuur haar verantwoordelijkheid moet nemen. Staf Aerts: ‘Daarom lanceren we met Groen zeven voorstellen om onze lokale economie te steunen.’

  • Zolang er besmettingsgevaar heerst moeten we de winkeliers die open blijven zo veel mogelijk beschermen. Laten we hen daarvoor bevragen. Misschien kunnen we voor schermen van plexiglas zorgen, zoals heel wat andere gemeenten doen. Of de onkosten van deze crisis terugbetalen.
  • Promoot nu meer dan ooit het lokaal winkelen en plaats op www.duffel.be een overzicht van de winkels met hun openingsuren en mogelijkheden om telefonisch en/of online te bestellen. Ook verschillende horecazaken hebben andere openingsuren of voorzien extra mogelijkheden om eten af te halen of te laten brengen. Wij maakten alvast zo'n overzichten aan voor horeca en andere winkels. Belangrijk voor onze lokale middenstand, handig voor onze inwoners.
  • Bundel de economische maatregelen van de federale, Vlaamse, provinciale en Duffelse overheid op de eigen website en informeer de middenstand hierover maximaal.
  • Geen café, geen terrasbelasting: stel de horeca vrij van de terrasbelasting voor minimaal de periode van de Corona-maatregelen.
  • InDuffelbonnen als zuurstof: Schenk elk Duffels gezin of inwoner – na de crisis – een InDuffelbon. Die InDuffelbon kan gebruikt worden bij de Duffelse winkels en horecazaken. Op die manier moedigen we lokaal shoppen aan.
  • Verlaag tijdelijk de belastingen. In dit kader stellen we zeker voor om de invoering van de nieuwe taks, die CD&V en N-VA sinds dit jaar aan elke zelfstandige (ook in bijberoep) en bedrijf oplegt, dit jaar niet te innen.
  • Stel de inning van andere bedrijfsbelastingen uit tot 1 oktober 2020. Zo krijgen alle Duffelse bedrijven wat extra financiële ruimte.

Het is belangrijk om de lokale middenstanders een hart onder de riem te steken. In deze coronatijd moeten we hen moed geven en hen doorheen de financieel onzekere tijden helpen. Steun hen, voor ze er nog meer de brui aan geven. Ga daarom met hen in overleg (bv. via een videocall). Zij kennen het best de eigen noden en prioriteiten.

Staf Aerts: ‘Groen Duffel riep 10 dagen geleden ook op om de gemeenteraad uit te stellen, maar stelde meteen voor om wel met de gemeenteraadsleden online over de lokale impact van de Coronacrisis van gedachten te wisselen en mogelijke lokale maatregelen te bespreken. In verschillende andere gemeentes vonden al formele gemeenteraden online plaats. We herhalen dan ook met aandrang deze oproep.’