Volkswoningen van Duffel ondersteunen met Vlaams geld voor extra sociale woningen

16 Januari 2022

Volkswoningen van Duffel ondersteunen met Vlaams geld voor extra sociale woningen

Afgelopen week was er heel wat discussie over het Vlaamse budget voor leningen aan sociale huisvestingsmaatschappijen. Ook in Duffel vinden mensen het eigenaardig dat voorzien budget niet op zijn bestemming raakt. Zeker omdat er heel wat kandidaat-huurders voor sociale woningen op een wachtlijst staan. Steven Meeus (voorzitter van Groen Duffel) stelt voor om de sociale huisvestingsmaatschappij Volkswoningen van Duffel te ondersteunen zodat er meer woningen gebouwd kunnen worden.

Steven: 'Er is vraag naar extra woningen én er is Vlaams geld.'

In 2021 was er 1,1 miljard euro Vlaams geld voorzien voor leningen om sociale woningen te bouwen, maar daarvan werd slechts 660 miljoen uitgegeven. Dat stond vorige week in verschillende kranten. Toch waren er, volgens het laatste jaarverslag van de Volkswoningen van Duffel, in 2020 zo’n 2100 kandidaat-huurders.

Steven Meeus: ‘Er is dus vraag naar extra woningen én er is geld. Theoretisch zouden er dus snel nieuwe woningen bij kunnen komen.’ Toch slagen de sociale woningmaatschappijen er momenteel niet die nood te lenigen. Enerzijds zijn er momenteel al heel wat lopende projecten. Daarnaast is er ook de nakende fusie van de Lierse en Duffelse huisvestingsmaatschappijen.

Toch zijn er mogelijkheden. De gemeente Duffel heeft bijvoorbeeld nog een aantal bouwgronden in bezit die geschikt zijn voor sociale huisvesting.

Steven Meeus: ‘Met Groen Duffel stellen we dan ook voor om de Volkswoningen van Duffel hier de komende tijd extra te ondersteunen. Om de extra taken aan te kunnen, kunnen de Volkswoningen eventueel in zee gaan met een extra partner. Misschien is het wel mogelijk dat streekintercommunale Igemo hierbij betrokken wordt. Zij hebben immers al heel wat expertise als het om projectontwikkeling gaat. Zij zouden de huizen kunnen bouwen, terwijl de verhuur ervan uiteraard bij de Volkswoningen blijft.’

De huisvestingsmaatschappij Volkswoningen van Duffel is in omringende gemeenten actief. Ook daar zouden extra sociale woningen kunnen komen. Door extra sociale woningen te bouwen, kunnen we de wachtlijsten in de regio korter maken.