Geef huisdieren een waardige laatste rustplaats

31 Oktober 2019

Tijdens de herfstvakantie brengen we traditioneel een bezoek aan begraafplaatsen om onze overleden geliefden te herdenken. En hoewel ook huisdieren vaak een bijzondere plaats innemen in het leven van mensen, is er voor hen nog geen plaats op de begraafplaats. Groen Duffel wil daar verandering in brengen. We willen werk maken van een strooibos in de gemeente, zodat Duffelaars ook van hun huisdier op een respectvolle manier afscheid kunnen nemen.

Eén op vier gezinnen heeft een kat, één op vijf een hond. Dat betekent dat in het leven van heel wat mensen huisdieren een belangrijke rol spelen. Vaak zijn ze een trouwe toeverlaat - zeker, maar niet alleen, voor alleenstaande en oudere mensen. Het is dus niet meer dan normaal dat mensen in deze tijd van het jaar ook overleden huisdieren willen herdenken. Burgers hebben immers veel liefde gegeven aan en gekregen van hun huisdieren. Een mooie laatste rustplaats voor huisdieren zou een beetje troost kunnen bieden voor vele Duffelaars, maar die ruimte voorzien we momenteel nog niet in onze gemeente. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Gemeenteraadslid Benjamin Van Wijnendaele: ‘Er zijn verschillende opties. Een strooiweide of urnenveld zijn eenvoudig te voorzien, maar ook een strooibos is een mogelijkheid. We zullen met Groen Duffel op de volgende gemeenteraad de verschillende pistes voorleggen, zodat we snel werk maken van een waardige laatste rustplaats voor huisdieren.’

Ook Duffels diergedragstherapeut Eva Paridaens denkt er zo over: ‘Mensen bouwen een hechte band op met hun huisdier. Wanneer het dier sterft, is er dan ook sprake van een rouwproces. Een plek om het dier te herdenken maakt deel uit van dat proces. Op dit moment kunnen eigenaren hun huisdier in de tuin begraven of uitstrooien, maar niet iedereen heeft deze optie. Een strooiweide biedt dan een mooi kader om dat rouwproces vorm te geven, voor alle inwoners van Duffel.’

Bekijk ook de reportage van RTV met raadslid Anne Resseler, waarin ook andere Duffelaars een strooiweide een goed idee vinden. 
En lees het artikel dat Het Laatste Nieuws aan ons voorstel wijdt.