CD&V en N-VA verhogen de belastingen met 1,5 miljoen euro per jaar

09 December 2019

CD&V en N-VA verhogen de belastingen met 1,5 miljoen euro per jaar

Vanavond wordt op de gemeenteraad het financieel meerjarenplan voor Duffel besproken. In de kranten verkondigden CD&V en N-VA nog fier dat ze de personenbelasting niet verhogen. Maar wie de cijfers van dichtbij bekijkt, stelt andere belastingverhogingen vast van ongeveer 9 miljoen euro in de komende zes jaar. Dat betekent concreet een fikse verhoging van 1,5 miljoen euro per jaar!

Zo zal elk Duffels gezin meer dan 20% extra gemeentebelasting op zijn waterfactuur moeten betalen. Goed voor 216.000 euro extra gemeentebelastingen. Er komt ook een belastingsreglement om onbebouwde bouwgronden te belasten. Het reglement zelf hebben CD&V en N-VA nog niet klaar, maar ze weten wel al dat ze met deze nieuwe belasting elk jaar 175.000 euro bij de Duffelaars zullen komen halen. 

Nieuwe belasting voor zelfstandigen en bedrijven

Dé klap op de vuurpijl is ongetwijfeld de ‘belasting op bedrijven’, die elk jaar 680.000 euro extra aan belastingen moet opbrengen. Het gaat hier niet enkel om de grote bedrijven. Elke Duffelse zelfstandige, zelfs wanneer het enkel om een bijberoep gaat, moet vanaf januari 2020 minimaal 89 euro betalen. Fractieleider Staf Aerts: ‘Hiermee treffen de machtspartijen elke ondernemende Duffelaar. En dat net op een moment dat bijvoorbeeld bakkers het moeilijk hebben. We moeten net investeren in onze lokale middenstand en Duffelaars met ondernemingszin.’

Wat klimaat en duurzaamheid betreft hadden we meer ambitie verwacht. Er wordt geen werk gemaakt van wandelwegen of extra bomen. Het budget voor een extra bos is geschrapt. We zien verder amper ambitie voor hernieuwbare energie, ruim onvoldoende budget voor fietsenstallingen en geen transitie naar duurzame verwarmingssystemen …

Tegelijkertijd plannen N-VA en CD&V ook nog eens een grote uitverkoop. Het is hun ambitie om in totaal voor 5,2 miljoen euro gebouwen en gronden te verkopen. Zelfs de site Pittoors in de Kapelstraat, recht tegenover het woonzorgcentrum en het dienstencentrum, staat binnenkort te koop. ‘De huidige leegstand kan niet blijven duren. Maar zo’n strategische eigendom in het hartje van Duffel-Oost zouden wij alvast een andere bestemming geven, in plaats van hem simpelweg te verkopen,’ zegt Groenraadslid Anne Resseler.